Gå till innehåll
Trollhättans Badmintonförening
Trollhättans Badmintonförening

TBF:s historia - från 1954 till idag

Det hela började år 1954 då ett antal herrar träffades på dåvarande konditori Björsells och bildade Trollhättans Badmintonförening. Verksamheten startade med spel ett par timmar i veckan i Tingvallahallen. Det handlade mest om motionsspel och på den tiden spelade man med rejäla träracketar till skillnad från dagens lätta aluminium- och kolfiberracketar. De bästa spelarna på den tiden hette Gilbert Svensson och Kurt Granlund.

På den tiden tävlades det inte mycket i badminton utan det var mest frågan om klubbmatcher mot närliggande föreningar. Ett av TBF:s första tävlingsarrangemang var år 1960 i Tingvallahallen då klubben tillsammans med Svenska Badmintonförbundet ordnade en landskamp mot Norge. Sverige vann för övrigt med 9-0.

Till Älvhögsborg 1968

Efter ett antal år i Tingvallahallen flyttades verksamheten till nybyggda Älvhögsborg år 1968. Året efter började TBF delta i det nationella seriesystemet och år 1970 arrangerade klubben sin första klassningstävling med allt från C-klass upp till elitklass. Klassningstävlingarna har sedan blivit ett årligen återkommande arrangemang för klubben. TBF:s bästa spelare på den tiden var Ingemar Eriksson och Kent Gustavsson som båda i mitten på 1970-talet tog steget upp i elitklass och framstod som några av västsveriges bästa spelare.

I seriespelet jobbade sig TBF upp i allt högre divisioner och år 1972 vann klubben den näst högsta divisionen och kvalade till dåvarande allsvenskan. TBF stupade dock på mållinjen med samma poäng som kvalsegrarna Borås men med sämre matchkvot.

Förutom serielagets framgångar började klubbens spelare att på allvar hävda sig i både senior- och juniortävlingar. Slutet av 1970-talet och början av 1980-talet kan sägas utgöra klubbens första stora idrottsliga ”framgångsvåg”. Det skulle komma fler.

TBF tar över Tingvallahallen 1986

Ett stort historiskt datum för TBF var när klubben år 1986 tog över den då kommunägda Tingvallahallen. Klubbens dåvarande ordförande Lars-Erik Lundqvist skötte förhandlingarna med kommunen på ett utmärkt sätt så att klubben, efter en del ombyggnader av hallen, i december år 1986 kunde nyinviga den år 1939 byggda hallen. Samtidigt anställdes vaktmästare och kanslist.

I och med övertagandet av Tingvallahallen fick klubben i stort sett obegränsade träningsmöjligheter. Som på beställning flyttade samtidigt en av Sveriges bästa tränare, Lasse Westerbäck, till Trollhättan.

Sedan gick det undan i rask takt. TBF fick på nytt ett serielag som närmade sig Sverigetoppen. Efter några år växelvis i division 2 och 1 var det nämligen år 1992 på nytt dags för kval till högsta divisionen. På nytt stupade klubben dock på mållinjen. Det kan ändå sägas vara toppen på klubbens andra stora idrottsliga ”framgångsvåg”.

Klubben tar över Tingvallahallen 1986 och TBF:s Hasse Persson tar emot blommor av Gert-Inge Andersson från Trollhättans kommun.

Nya tag i mitten av 1990-talet

De tongivande spelarna i serielaget var elitspelarna Niclas Johansson och Thomas Lundqvist, som båda dessutom hade landslagsuppdrag. På den tiden hade TBF dock inte vare sig de idrottsliga eller ekonomiska möjligheterna att behålla de två elitspelarna, utan båda lämnade i mitten av 1990-talet klubben för spel i elitklubbar i Göteborg.

Mitten av 1990-talet kom därmed att markera en sorts nystart för TBF. Det blev en rejäl satsning på att rekrytera nya ungdomsgrupper och att engagera och utbilda nya ungdomsledare. Vandringen mot att bli en av Sveriges bästa ungdoms- och senare även seniorföreningar hade börjat på allvar. De som i första hand ledde den vandringen var Lasse och Ann-Cathrine Westerbäck, vilka också tillsammans utsågs till Årets Idrottsledare i Trollhättan år 2005. Samma utmärkelse hade för övrigt Hasse Persson fått år 1989.

TBF:s serielag från 1989. Här återfinns bland andra Niclas och Thomas som nämns i texten ovan, liksom Lasse och Ann-Cathrine Westerbäck. På bilden ser vi också Jan Borgstedt, ordförande i klubben fram till 2022, samt Lena André (f.d Persson) som tog över efter Janne 2022.

TBF startar badmintongymnasium 2012

Hösten 2012 startade TBF ett badmintongymnasium i Trollhättan tillsammans med Magnus Åbergs- och Nils Ericssonsgymnasierna. Mer formellt kallas utbildningen Nationell Idrottsutbildning (NIU) och är sanktionerad av Svenska Badmintonförbundet samt av Skolverket. Instruktör och ”rektor” på badmintongymnasiet blev Jens Olsson, tidigare världsspelare med flera OS-deltaganden under 1990-talet och en gång rankad fyra i världen.

Morgonträning på NIU under ledning av Jens Olsson.

Innovatumhallen står klar 2016

TBF:s snabba utveckling gjorde att klubben några år in på 2000-talet, trots Tingvallahallen med sina fem banor, började bli allt mer trångbodd. Klubben uppvaktade därför Trollhättans stad om utökade träningsmöjligheter. Det blev ett mycket positivt bemötande från kommunen och några år senare gavs klartecken för projektet Innovatumhallen; en ombyggnad av en gammal lagerlokal till badmintonhall. Med Kraftstaden som projektledare, med Serneke som byggherre och med en aktiv påverkan av hallens utseende av TBF:s dåvarande ordförande Jan Borgstedt kunde en av Sveriges modernaste badmintonhallar invigas i april 2016.

Innovatumhallen växer fram och på våren 2016 var den sedan klar att tas i drift.

SM-arrangemang 2013-2020

År 2013 arrangerade TBF U17-SM och 2014 var det dags att arrangera såväl U19-SM som lag-SM för U15. Efter dessa väl genomförda arrangemang fick TBF sedan förtroendet att år 2016 arrangera Senior-SM. Den hittillsvarande SM-kavalkaden avslutades med SM för juniorer år 2020. Det blev också en fin sportslig framgång för TBF genom att klubbens Ludvig Petre Olsson blev svensk juniormästare.

Ludvig Petre Olsson jublar efter att ha slagit in matchbollen och blivit svensk juniormästare 2020.

Till Badmintonligan 2017

Utöver mängder av individuella framgångar för klubbens spelare under 2000-talet och serielag i flera olika divisioner, tog TBF steget upp i Badmintonligan 2017. Ledda av tränarna Jens och Jesper Olsson och Lasse Westerbäck, och med förstärkningar av danska elitspelare, har TBF-laget därefter etablerat sig i den högsta divisionen. Klubbens elitsatsning med goda resultat i Badmintonligan har också bidragit till att TBF har fått kommunalt elitstöd under flera år.

Hans-Kristian Vittinghus har tillbringat många år i världseliten och när TBF lyckades knyta till sig honom väckte det stor uppmärksamhet. Sara Lundgaard var också en av TBF:s mest tongivande spelare under flera säsonger.

Årets Idrottsförening 2017

På Trollhättans idrottsgala år 2017 fick TBF ta emot utmärkelsen Årets Idrottsförening med motiveringen: ”Tog 2017 steget upp i svenska badmintonligan och satte sig omedelbart i respekt. Kontraktet säkrades med god marginal. En av Sveriges bästa ungdomsföreningar, såväl avseende bredd som topp. TBF:s ungdomsspelare har i olika åldrar vunnit många tävlingar runt om i landet och även i övrigt placerat sig högt upp i många kvalificerade sammanhang. Har fått ett rejält uppsving i och med den nya Innovatumhallen.”

Svenska lagmästare 2023

Efter att de senaste åren ha etablerat sig bland de bästa lagen i den högsta Badmintonligan toppade TBF med att ta hem SM-guldet våren 2023. I en rafflande SM-final besegrades de mångåriga titelförsvararna Fyrisfjädern från Uppsala med 4-2. Vägen fram till SM-final gick via en andraplats i Grundserien, som gav en direktbiljett till semifinal i slutspelet där Påvelund besegrades i en rysare hemma i Innovatumhallen med 4-3.

TBF befinner sig verkligen mitt i en tredje idrottslig ”framgångsvåg”.

Ludvig Petre Olsson och resten av laget firar med guldhattar och skumpa, efter att SM-guldet säkrats via 4-2 mot Fyrisfjädern.

 

Ordförande genom åren


Erik Idh

1954 - 1955

Tage André

1956 - 1958

Harry Emanuelsson

1959

Gilbert Svensson

1960/61

Vilande ordförandeskap

1961/62 - 1963/64

Sune Johansson

1964/65 - 1973/74

Bo Björkenstam

1974/75 - 1982/83

Lars-Erik Lundqvist

1983/84 - 1991/92

Hasse Persson

1992/93 - 2011/12

Jan Borgstedt

2012/13 - 2021/22

Lena André

2022/23 -Publicerad: 2022-10-16

Senast uppdaterad: 2023-08-27

Författare: Magnus Nordberg

Senast ändrad av: Magnus Nordberg

Sponsorer

Besöksadress

Nohabgatan 20
Trollhättan

Postadress

Nohabgatan 20
461 53 Trollhättan

Kontakta oss

Telefon: 0520 - 399 39

e-post: kansli@trollhattansbadminton.se